Agnieszka Z-g

Utwórz swoj± wizytówkę
Kategorie: Wszystkie | Akwarium | Dłubaninka | Jadalne | Mirmur | Natalka | Storczyki
RSS
niedziela, 31 maja 2009

To ciasta które w tym roku zrobiłam na Wielkanoc:

  • wielkanocna baba drożdżowa  

 babę robiłam z najprostrzego przepisu (500g m±ki pszennej; 150g cukru, 50g drożdży, 100g masła roztopionego, 4 jajka, szklanka mleka, 100 g rodzynek greckich, esencja waniliowa i arakowa po pół buteleczki, lukier biały gotowy, migdały do posypania) ciasto powinno się robić z zaczynem drożdżowym ale ja skorzystałam z tego że posaidam maszynę do chleba tak więc wszystko wrzuciłam na raz do wyrobienia i wyro¶nięcia a następnie gotowe ciasto przełożyłam do formy wyłozonej papierem do pieczenia. Piekłam ok godziny w temp. 180C w kombiwarze. Ciasto migdałami dekorowała Natalka ;-)

  • mazurki czekoladowe   ciasto jest najzwyklejsze kruche (500g m±ki, 200g masła, 150g cukru pudru, 2 żóltka. Pieczone jest w wyłozonej papierem formie w temp. 200C przez 20 minut. Po wystudzeniu nakładam na spód marmoladę różan± a potem masę czekoladow± zrobion± z polewy czekoladowej (Dr Oetker) i 100 ml ¶mietanki 30% wymieszanych ze sob±. Ozdoby to również dekoracje na ciasta w/w firmy, napisy powstały za pomoc± cukrowych pisaków również Dr...

                                                                     

 
1 , 2 , 3 , 4